RETTI 1966 / 3

Bauherr: MARIUS RETTI, Wachswarenwerk, Innsbruck
Architekt: HANS HOLLEIN, Wien
Lichttechnische Beratung: RUDOLF GSCHNIZER. Wien
Bauführung: KONRAD MANDAHUS, Wien
Metallarbeiten: ANT. SCHWARZ, Wien
Verpackungs und Reklameentwürfe: HANS HOLLEIIN

Gesamtfläche: ca. 21 m2
Bodenfläche: 14,8 m2

Außen und innen Aluminium, geschliffen und eloxiert. Verbindungen mit Epoxid Harz geklebt und auch teilweise geschraubt. Beleuchtungskörper, Stahl, verchromt. Wandbespannung, cognaefarbener Shantung. Bodenbelag, terrakottafarbener Kunstatoffvelour. Im Lager hellgraue Kunststoffbeschichtungen. Lichtecke aus Plexiglas. Es ist kein organisches Material sichtbar.

Zweck des Geschäftes:
Das Geschäft dient dem Verkauf der Produkte des Wachswarenwerkes. Außerdem sollen im Besonderen laufend die neuen Produktionen in geeigneter Form vorgestellt werden. Die trennende Barriere des Verkaufspultes wurde vermieden. Das gesamte Lager ist dem Kunden zugänglich, wo auch der Verkauf stattfindet. Lediglich Kassa und Packpult wurde etwas abgetrennt.


Aus der Presseaussendung des American Institute of Architects (AIA), Washington:

Für den Entwurf eines kleinen Kerzenfachgeschäften in Wien, Österreich, wurde der 32jährige Architekt Hans Hollein mit dem größten Preis der Architektur, dem mit $ 25 000 dotierten Reynolds Memorial Award ausgezeichnet. Eine internationale Jury des American Institute of Architects (AIA), welches den Preis betreut, entschied sich für den Wiener Architekten, dessen Projekt eines der kleinsten der 67 in Betracht gezogenen war. Die Jury wer der Meinung, daß dies eine der bedeutendsten Leistungen auf dem Gebiete der Architektur sei.

Die feierliche Überreichung des Preises für 1966, des zehnten des jährlichen inernationalen Preises für eine "außerordentliche architektonische Leistung, mit besonderer Verwendung von Aluminium", fand am 2. Juni anläßlich der diesjährigen Jahresversammlung des AIA in Denver, Colorado, statt.

1966 B.S. Renolds Memorial Award

The jury has selected a small candle shop in an exclusive shopping center in Vienna, Austria, as the winner of the 1966 R. S. Reynolds Memorial Award. As a matter of fact, this remarkable project was one of the, smallest of the 67 projects considered by the jury, and it is felt by the jury that this is one of the most significant works of architecture submitted. Aluminium has been used in a fresh invigorating way, and was one of the main contributing factors for the success of the project. The, following is the architect’s statement in which he so well describes his project.

The shop is located in the most exclusive shopping street in the center of Vienna. The whole character and attitude had to consider its distinguished location, its limited size and its use. It was to be a true product of our age of technology, meet all the functional requirements and provide a maximum of economy of space; but its character was not to be strictly utilitarian. Attention is not drawn to the shop by gaudy neon signs or large, stuffed full shop windows but through its architecture and a few specially displayed items. Psychological reactions, such as curiosity, were put to use. The outside space was to continue into the inside in one spatial flow with no change of the main material. The great spatial differentiations narrow passages, enclosing spaces, openings into the indefinite, etc. and the somewhat processional concept create a feeling of size and movement, a sensation of "pulsation" of space which overcomes the limited size. Mechanical equipment and fixtures, while retaining their individuality of form and function, are an integral part of the spatial concept; the shop is plastically a whole. Within a dominating order a multitude of variations is possible. The concept of the shop is also the concept of the city. The customer is confronted directly with the products for sale, there are no counters acting as barriers. After passing through the showroom he enters the storage room, which also is the sales area.

Aluminium is used as main material throughout the outside and interior. It is used in the form of structural sections and sheets handled in various ways. All surfaces are polished and anodized. The natural color of the material is preserved. To a great extent, connections and joints are glued with epoxy resin. Due to low temperatures during construction on the site or the need of later removal, some connections are screened.

Aluminium is used as the primary material because it is a true material of our century, it is easy to form and work with, the lightness of material allowed assembling of large parts already in the workshop and their easy transport to site, the surface met the functional and aesthetical requirements. The elegance and nobility of the material was in keeping with the desired character and was used as the main theme of design, its silver hue providing the "image," of the shop in advertising and packaging. Silver shopping bags and wrapping paper tie the total concept together.

Practically every part, down to the hinges and the packaging, is designed by the architect.

March 10, 1966

Edward A. Killingsworth, FAIA, Chairman
James Gowan, ARIBA
Lewis Davies, AIA
Harwell Hamilton Harris, FAIA
Rotnaldo Giurgola, AIA